Wednesday, March 21, 2007

"Hm. A tím..."

"Ano, tím okamžikem bylo celé pátrání stejně mrtvé jako přeleželý uzenáč. Bylo zkrátka a dobře skončeno. Naprosto dokonale skončeno a uzavřeno. Jediná vada byla, že Tereza Camaráo byla fakticky zavražděna a nikdo nevěděl kým. Poslední oživení případu Tereza se datuje z roku devatenáct set dvaapadesát, kdy dánská, norská a finská policie sdělily, že ta zatracená kára nemohla být ze Skandinávie. Přibližně zároveň s tím zjistil švédský celní úřad, že nemohla přijet ani z ciziny. Tehdy, jak jistě víš, ještě nebylo tolik aut a k převozu auta přes hranice byly zapotřebí všelijaké formality."

"Vzpomínám si. A ti svědkové..." "

"Ti dva, co jeli kolem autem, pracovali spolu v autodílně, jeden z nich jako dílovedoucí a druhý jako mechanik. Ten třetí taky rozuměl autům. Povoláním byl... hádej?"

"Ředitel renaultky."

"Ne. Nadstrážmistr. Odborník dopravní policie. Jmenoval se Carlberg, mezitím zemřel. Ale ani tenhle bod neodbyli jen tak.

Už tehdy jsme se začínali trochu zabývat psychologií svědectví, takže ti tři byli podrobeni různým testům. Museli určit různé typy aut podle siluet z diapozitivů. Všichni tři rozeznali veškeré běžné typy aut a ten dílovedoucí poznal dokonce všelijaké zpotvořeniny jako hispano-suize a pegaso. Nespletl se dokonce, ani když mu promítli siluetu auta, které neexistuje.

"Řekl třeba: předek je Fiat pět set a zadek dyna panhard."

"To je ovšem konec," řekl Kollberg. "Co si mysleli chlapci, kteří to vyšetřovali? Myslím čistě soukromě?"

"Mysleli si asi tohle: Vrah je ve spisech, je to některý z té spousty chlapů, co s Terezou Camaráo spali, a uškrtil ji v některém z těch záchvatů, při kterých dochází k sexuálním vraždám. Vyšetřování uvízlo na písku, protože někdo při kontrole všech těch renaultů na nějaký detail zapomněl. A proto to zkontrolujem znova. A pak ještě jednou. A nakonec došli k závěru, a právem, že už uběhla příliš dlouhá doba a stopa vychladla.

Pořád si ještě mysleli, že kontrola aut v některém bodě selhala, ale že už je pozdě s tím něco dělat. Jsem si jist, že třeba Ek, který byl tehdy u toho, si to myslí dodnes. A když se to vezme kolem a kolem, tak si to vlastně myslím taky. Jiné vysvětlení prostě neznám."